Hungary's Got Talent - Ez a műsor söpörte el a magyar X-Faktort

A Csillag születik már nem volt elég izgalmas, az ötödik X-Faktor pedig ugyan mindig nyerte sávját, már nem hozott olyan nézettséget, mint a korábbiak. Jönnek a tűznyelők, hasbeszélők, táncegyüttesek és egyéb vásári mulatságok.
Az ősz legnézettebb műsora volt az ötödik X-Faktor, de már korántsem hozta a korábbiak elsöprő nézettségét, így egyelőre jegeli az RTL Klub, viszont elindítja helyette a Hungary's Got Talentet. A Csillag születik volt legközelebb hozzá itthon, szerették is a tévézők, így felmerül a kérdés, miért fizet ki komoly licencdíjat a csatorna, és kezd valami újba, ahelyett, hogy egy bevált – és koppintott – brandet vinne tovább: jelen esetben a Csillag születiket. „Egyszerű: szeretnénk csatlakozni a nemzetközi formátumhoz, amely a világon mindenhol sikeres. Ez teljesen új műsor, a névvel is ezt szeretnénk jelezni. A Csillag születik ugyan a második legnézettebb hazai show volt az X-Faktor után, de most új dolgot akartunk" – mondta az Origónak Kolosi Péter.
A programigazgató szerint nem igaz az a sajtóinformáció, amely szerint hat X-Faktorra szerződtek, és azért kénytelenek megvenni most a Got Talentet, mert csak öt ment le az énekes tehetségkutatóból. „Ez teljes hülyeség, a tévéipar nem így működik. A forgalmazó amúgy jelen esetben a Freemantle, amely az RTL Group cége" – tette hozzá a programigazgató.
Hogy miben lesz más, mint a Britain's Got Talent, vagy akár hazai klónja, a Csillag születik, arra választ csak nyáron, ősz elején kapunk. Kolosi nem tart attól, hogy nem jön össze a mezőny, mint bő egy évvel ezelőtt, amikor le kellett fújni a Csillag születiket, kellő mennyiségű tehetség híján. „A Csillag születik akkori mezőnyéből nem tudtunk volna jó műsort csinálni, az okok közül egyet mondok: túl közel volt a casting az X-Faktoréhoz. Most nem fenyeget az a veszély, hogy színvonalas előadók nélkül maradjunk."

Az Attraction miatt ismert itthon ez a show

A Britain's Got Talent akkor lett valamennyire ismert a magyar sajtóban, amikor egy hazai csapat diadalmaskodott benne. Az Attraction ezzel nagy löketet kapott, elindulhatott a világhír, de legalábbis a vegasi kaszinók felé. Kérdés, körül kell-e nézni a környező, magyarlakta területeken, vagy akár egy bolgár popzenekar is nyerhet nálunk? „Elvileg nyerhet külföldi csapat, semmi akadálya. De attól tartok, hogy egy magyar tévéshow kevésbé vonzó egy külföldinek, mint a brit. A lényeg, hogy most is minden műfajból várunk jelentkezőket" – jelezte Kolosi.
Érdekes, hogy az Attraction indult az első hazai Csillag születikben, de akkor a zsűri nem juttatta be a középdöntőbe. Fábry Sándor, Keleti Andrea, Falusi Mariann, Náray Tamás döntöttek akkor, a válogatás kétfordulós volt, az elődöntőkbe 42, a középdöntőbe 12 versenyző vagy produkció jutott tovább. Azt a szériát a mesemondó kisgyerek, az azóta a médiából teljesen eltűnt Utasi Árpi nyerte meg.

Közel hatvan országban megy vagy ment

Az X-Faktor kiötlője, Simon Cowell cége a jogtulajdonos, 2014 áprilisáig 58 tévétársaság vásárolta meg, ezért a Guinness Rekordok Könyve a világ legsikeresebb reality formátumának választotta. Itt meg is állhatunk egy fél percre: Angliában, az USA-ban azok a műsorok, amelyek itthon tehetségkutatóként ismertek, realityként futnak, ugyanis több bennük a valóságshow-elem. A fellépők nem csak a hangszeres – vagy bármilyen – tudást, unikális énekhangot, bűvésztehetséget hozzák, hanem múltjukat is, kisfilmek formájában, és heteken-hónapokon át követik őket a kamerák, miközben ugyanúgy drukkol nekik vagy ellenük a tévéző, mint teszi azt a Big Brother vagy a Való Világ játékosai esetén. Az Egyesült Államokban indult elsőként, 2006-ban, egy évre rá a britek is láthatták a formátumot, amelyet később olyan országok is megvettek, mint Afganisztán, Örményország vagy Ecuador. A franciáknál már kilenc ment le belőle, és változatos a paletta, mert nyert komikus csapat, gyerekénekes, tűzművész, breaktáncos, kórus, akrobata és árnyjátékos is. Itthon is várható mindenféle műfaj, ebből a szempontból pedig kétségkívül változatosabb, mint az X-Faktor.